CO, een sluipende moordenaar in huis...

  • 19 november 2020

Koolstofmonoxide (CO) is een giftig gas. Het is kleurloos, reukloos, smaakloos en niet-irriterend. Daarom noemt men het wel de stille of sluipende moordenaar. CO ontstaat wanneer bij gebrek aan zuurstof een onvolledige verbranding plaats vindt van brandstoffen zoals gas, stookolie, benzine hout of kolen. Wil je een warme én veilige woning? Lees dan even verder.

Met de herfst voor de deur stook je je woning wellicht terug warm. Het is ook dan dat de meeste ongevallen met CO. De meeste vergiftigingen worden dan ook veroorzaakt door een verbrandingstoestel in huis dat dient voor verwarming of voor de productie van warm water. Denk aan een kachel of een boiler. Jaarlijks zijn er in België meer dan duizend slachtoffers van een CO-vergiftiging. Een aantal (2 tot 3%) van hen sterft hieraan. 

Hoe kan je risico’s vermijden

Als je wil voorkomen dat er CO tot in je woning sluipt, dan controleer je best even of je deze tips in je woning kan toepassen. 

  • Vuur heeft zuurstof nodig om te branden en verbruikt zuurstof in een kamer. Zorg daarom voor voldoende aanvoer van zuurstof door een constante aanvoer van verse lucht in de ruimte waar een (water)verwarmingstoestel staat. Een verluchtingsrooster onderaan de deur of via de ramen is noodzakelijk.
  • Voorzie een goede afvoer van de verbrandingsgassen. Sluit het toestel goed aan op je schouw?
  • Zorg voor een goed onderhoud van je verwarmingstoestellen. 
  • De schoorsteen of rookafvoerpijp moet zo recht mogelijk zijn, moet rechtstreeks verbonden zijn met buiten, moet voldoende hoog zijn, mag niet vochtig zijn en moet in goede staat zijn. 
  • Laat de schoorsteen van individuele stooktoestellen zoals olie en gaskachels die niet aangesloten zijn op centrale verwarming, een open haard, een boiler op gas die enkel water verwarmt,…  regelmatig reinigen ook al is dit niet verplicht. Een atmosfeerbeveiliging is verplicht. Ze schakelen het toestel uit als er te weinig zuurstof in de lucht is. 
  • Bij aardgas en mazout geeft de kleur van de vlam aan of er een goede verbranding is. Is de vlam geel of oranje, dan is de verbranding niet volledig en moet het toestel worden nagekeken. Is de vlam blauw of paars, dan is de verbranding volledig en zal geen CO gevormd worden. 
  • Roet wijst op een onvolledige verbranding. De kans op CO-vorming is dan groter.  Let op de weersomstandigheden: kijk uit bij windstil of mistig weer! 

Heb je twijfels?

Twijfel je of de verwarming in je woning correct is aangesloten? Zijn er andere problemen in je woning waarbij je advies kan gebruiken? Wonen Leie & Schelde adviseert gratis eigenaars en huurders over kwalitatief en energiezuinig wonen. 

Wonen Leie & Schelde / Woonloket
Wonen Leie & Schelde
Vennelaan 23
9830 Sint-Martens-Latem
België
Gesloten
Gesloten
08:00 - 12:00
Maak steeds vooraf een afspraak!
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten