Afvalarm tuinieren

Jaarlijks wordt in Sint-Martens-Latem zo’n 2.000 ton tuinafval ingezameld en afgevoerd. Elders wordt dit afval dan verhakseld of gecomposteerd en verkocht als grondstof voor in de tuin. Nochtans kan dat tuinafval vaak perfect thuis gerecycleerd worden.

Snoeihout

takkenwalBomen en struiken vragen af en toe wat onderhoud. Wie snoeihout heeft, kan er creatief mee aan de slag. Soepel hout van bvb. wilgen of hazelaars lenen zich goed voor allerhande vlechtwerk, bvb. voor een afsluiting. Een snipperwand houdt hakselhout tussen hekwerk bijeen. Maar de eenvoudigste oplossing is allicht een takkenwal: enkele palen in de grond dienen als stutting voor een muur van snoeihout. Goed voor de portemonnee, mooi om te zien én lief voor dieren. Egels, kikkers, salamanders en zangvogels vinden er beschutting en nestgelegenheid in uw snoeihout.

Composteren

compostMaar misschien is dit het uitgelezen moment om te leren thuiscomposteren. Wist u dat jaarlijks zo’n 20 kg GFT-afval in uw restafvalzak terecht komt? Dat afval kan samen met het tuinafval ergens in een verloren hoekje in de tuin omgezet worden in hoogwaardige bodemverbeteraar. Do's & don'ts, tips & tricks (met handige filmpjes) vind je hier. Wist u trouwens dat ieder gezin in de ons dorp recht heeft op een gratis compostvat of -bak?

Grasmaaisel

Maar wat dan met het gras? Onze Vlaamse tuinen bestaan voor een heel groot deel uit gazon. Grasmaaisel kan u perfect in de tuin te houden als mulchmateriaal.

houtsnippersStrooi het vers gemaaide gras in een dunne laag op de bodem achter een haag, aan de voet van een rij bessenstruiken, tussen vaste planten en kruiden. Ook tussen groenten is het een goed idee om de bodem bedekt te houden als bescherming tegen het uitdrogen. Maak de laag niet te dik (max. 3 cm), anders gaat het maaisel gisten, verzuren of stinken. Beter nog, is het maaisel te mengen met blaadjes, verhakseld snoeihout of fijn haagscheersel en het zo aan te brengen als strooisellaag. Zo’n laag beschermt tegen droogte en verbetert de tuingrond doordat het bodemleven bevordert.

Een snelle manier om het tuinafval drastisch te minderen, is omschakelen naar mulchmaaien. Daarbij wordt het grasmaaisel niet opgevangen, maar fijn versnipperd. Het verteert op de bodem van de grasmat en voedt de bodem, wat de kwaliteit van het gazon ten goede komt. Gemulchmaaide gazons zien er doorlopend groener uit, hebben weinig meststoffen nodig en zijn beter bestand tegen droogte. Mulchmaaien doet u iets vaker, maar omdat u geen afval moet verwijderen, neemt het maaiwerk op jaarbasis niet meer tijd in beslag. Mulchmaaien kan je met een gewone grasmaaier (frequent en zonder opvangbak het gras maaien), maar een mulchmaaier is toch aan te bevelen. Of mogelijks kan u uw grasmaaier eenvoudig uitrusten met een aangepast mes en een afsluitstuk voor de maaikamer (mulching-kit).

Maar misschien hoeft u niet het ganse gazon te maaien en kan u zich beperken tot enkele paadjes, waarlangs u het gras en spontane of ingezaaide wilde bloemen hun gang laat gaan. Of wat gedacht van bloembollen die uw gazon opfleuren in de lente? Plant ze verspreid onder de grasmat ... of beschilder het gazon door ze samen met de kinderen in een leuke vorm te planten.

Meer grastips vindt u hier.

Meer inspiratie?

Vlaco vzw heeft op haar website een rubriek vol tips en instructiefilmpjes. Of google even ‘kringlooptuinieren’ of ‘afvalarme tuin’.

Grondzaken
Dorp 1
9830 Sint-Martens-Latem
België
Gesloten
Gesloten
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.