Donkere Dagen Campagne: geef inbrekers geen kans!

 • 25 oktober 2021

Op donderdag 21 oktober 2021 lanceerde de politie van Schelde-Leie haar jaarlijkse 'Donkere Dagen Campagne'. Tot eind februari zal de politie nog meer in het straatbeeld zichtbaar zijn om zo inbrekers te ontmoedigen en indien mogelijk te onderscheppen. Zo wordt er dagelijks een controlepost opgezet, op verschillende momenten en locaties. Hierbij gaat een bijzondere aandacht uit naar verdachte voertuigen en inzittenden. Indien nodig, worden zij door de politiemensen grondig gecontroleerd.

Deze extra controleacties zijn een aanvulling op de gebruikelijke controleacties en de deelname aan de anti-inbrakenacties binnen het arrondissement.

 

De inbraakcijfers tijdens de donkere maanden

Elk jaar zien we van november tot februari een piek in de inbraakcijfers. Deze vier maanden zijn jaarlijks goed voor de helft tot driekwart van het totaal aantal inbraken. Inbrekers slaan hun slag meestal als er niemand thuis is, vaak in de vooravond, als de meeste mensen nog op het werk zijn. In de wintermaanden zijn ze uiteraard veel minder zichtbaar.

Maar de cijfers zijn hoopgevend voor dit jaar. Hoewel er - na het vrij rustige coronajaar - gevreesd werd voor een stijging, zien we tot nu toe een nóg forsere daling in de inbraken: maar liefst een halvering in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op 5 jaar tijd zien we zelfs een daling van 80 %. Ook opvallend: het aantal pogingen maakt bijna de helft uit van de inbraken (12), eerdere jaren was dat 1 op de 3. De inbrekers geraken dus ook moeilijker een woning binnen.

 

Actieplan woninginbraken: ook u kan helpen!

Het semi-residentieel karakter van de gemeenten in onze politiezone en de nabijheid van grote verkeersassen maken onze zone aantrekkelijk voor criminelen. Daarom stelde de politiezone Schelde-Leie een actieplan woninginbraken op. Dat betekent dat er, naast de dagelijkse werking, extra inspanningen gedaan worden om woninginbraken tegen te gaan. Ook u speelt hierbij een belangrijke rol. We lichten enkele aspecten van dit plan toe:

 

Diefstalpreventieadvies:

maak een afspraak met de diefstalpreventieadviseur

Wil u nagaan of uw woning goed beveiligd is? Download dan de checklist. Daarnaast kan elke inwoner gratis en vrijblijvend beroep doen op diefstalpreventieadvies. Maak hiervoor een afspraak bij Politie Schelde-Leie. De diefstalpreventieadviseur komt vervolgens langs en maakt een lijst op met acties om uw woning beter te beveiligen.

Inwoners van Sint-Martens-Latem kunnen in het kader van diefstalpreventie bovendien een gemeentepremie krijgen van 30 % van de materiaalkosten tot 175 euro, voor woningen gebouwd vóór 2009. Voor 60-plussers geldt een maximum van 350 euro.

 

Afwezigheidstoezicht:

meld uw afwezigheid bij de politie

Reis of weekendje weg gepland? Vraag dan gratis afwezigheidstoezicht aan bij politie Schelde-Leie. De politieploegen komen dan regelmatig een kijkje nemen tijdens uw afwezigheid, overdag en 's nachts.

 

Sluit aan bij een buurtinformatienetwerk (BIN)

Een buurtinformatienetwerk is een samenwerkingsverband tussen de burgers, de politie en het lokaal bestuur. Ook in Sint-Martens-Latem kan u aansluiten bij een BIN. Het netwerk heeft als doel:

 • het veiligheidsgevoel te verhogen

 • de samenhang in de buurt te versterken

 • de buurtbewoners te betrekken bij de veiligheid in hun leefomgeving

 • preventiemaatregelen aan te moedigen

 • de aangifte- en meldingsbereidheid van de buurtbewoners verhogen

Het buurtinformatienetwerk wordt voornamelijk opgestart als er een persoons- of voertuigbeschrijving is die kan gelinkt worden aan een inbraak. Alle BIN-leden worden dan geïnformeerd en verwittigd om waakzaam te zijn.

 

Geef inbrekers geen kans:

neem zelf voorzorgsmaatregelen

 • Sluit altijd ramen en deuren bij het weggaan, ook al is dat maar voor eventjes. Bij 1 op de 10 huizen raakt een inbreker binnen omdat ramen (ook op kiepstand) of deuren niet gesloten zijn.

 • Laat in de tuin geen ladders of klein gereedschap slingeren. Berg ze veilig en slotvast op.

 • Berg ook de tuinmeubelen op. Inbrekers stapelen ze op om op de eerste verdieping te geraken.

 • Maak uw huis goed zichtbaar door goede binnen- en buitenverlichting en een laag gesnoeide voortuin.

 • Leg geen kostbare zaken (juwelen, gsm's, computers …) in het zicht van voorbijgangers. Plaats de verpakking van kostbare spullen, zoals de verpakking van een nieuwe televisie, niet op het voetpad.

 • Geef uw huis bij afwezigheid een bewoonde indruk (bv. door verlichting met een timer).

 

Een verdacht persoon of voertuig?

Bel onmiddellijk 101!

Het beste wapen tegen inbraken is sociale controle. Voelt u dus aan dat er iets niet klopt? Of ziet u iemand die niet in uw straat hoort te zijn? Aarzel niet en bel het noodnummer 101! Het noodnummer staat rechtstreeks in contact met onze ploegen op het terrein. Het is de snelste weg om verdachte personen of voertuigen te controleren. Drempelvrees is helemaal niet nodig, wij zijn blij met alle hulp!

Met deze info kan u de politie al een heel eind op weg helpen

Wat gebeurt er als u iets verdachts meldt?

 

Onderzoek door de recherche

Komt het toch tot een inbraak, dan komt het gespecialiseerd Team Inbraken van de politiezone sporen opnemen. Het team voert het verdere onderzoek en kan onder andere gebruik maken van het ANPR-netwerk binnen en buiten onze politiezone.

 

Meer informatie vindt u hier:

Woninginbraken | Lokale Politie Schelde-Leie

Premie inbraakpreventie voor Sint-Martens-Latem - Sint-Martens-Latem

Wijkcommissariaat Sint-Martens-Latem

Gemeentehuis
Dorp 1
9830 Sint-Martens-Latem
België
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
13:30 - 16:00
Enkel dienst Burgerzaken - enkel op afspraak gezien de coronamaatregelen.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
09:00 - 11:45
Enkel dienst Burgerzaken - enkel op afspraak gezien de coronamaatregelen.
Gesloten
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.