Mondmaskerplicht, Covid Safe Ticket en telewerk in de strijd tegen de herfstgolf

  • 27 oktober 2021

Het Overlegcomité besprak op 26 oktober 2021 de epidemiologische toestand. De viruscirculatie is de afgelopen weken erg toegenomen, onder meer door het toegenomen aantal contacten en meer binnenactiviteiten. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen bedraagt 5.300 per dag. Dit is een stijging met meer dan 70 % ten opzichte van afgelopen week.

De situatie in de ziekenhuizen blijft met een gemiddelde weekopname van 115 personen beheersbaar, maar is de afgelopen week ook toegenomen.

Sluiting van sectoren of beperkingen van activiteiten zijn op dit ogenblik niet nodig. Maar de epidemiologische toestand noopt wel tot voorzichtigheid en waakzaamheid. Een uitbreiding van de mondmaskerplicht, het Covid Safe Ticket en telewerk moet de toegenomen viruscirculatie afremmen. 

Onderstaande maatregelen gaan in op vrijdag 29 oktober 2021:

 

Uitbreiding mondmaskerplicht


De huidige mondmaskerplicht, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij de medische en niet-medische contactberoepen, wordt uitgebreid met de algemene verplichting om een mondmasker te dragen in de binnenruimtes van:

  • winkels en winkelcentra,
  • zorginstellingen, 
  • publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen,
  • inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve of recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra,
  • bibliotheken, spelotheken en mediatheken,
  • erediensten. 

De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar een Covid Safe Ticket gebruikt wordt.

 

Covid Safe Ticket

Voor publieke evenementen stelt de federale regering het gebruik in van het Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht.
De deelstaten engageren zich om vanaf 1 november de toepassing van het Covid Safe Ticket te verplichten in alle horeca en fitnesscentra in ons land. Voor het personeel zal de mondmaskerplicht gelden vanaf 29 oktober.

 

Telewerk

Telewerk wordt sterk aanbevolen voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening. Meer telewerken moet het aantal contacten op de werkplek en het openbaar vervoer verminderen.

 

Testbeleid

Testen en opvolgen van contacten blijven cruciale verdedigingslinies. Tegelijkertijd moet een overbelasting van de huisartsen vermeden worden. Daarom beslist het Comité dat de testcentra voorlopig geopend blijven tijdens de winterperiode. Ook de capaciteit van de contactopvolging wordt verzekerd, zodat mensen die positief testen zo snel mogelijk gecontacteerd worden. De regionale overheden nemen daartoe alle nodige initiatieven.

Kwam u in contact met een besmet persoon of heeft u symptomen?

Volg dan deze instructiesOm de huisartsen niet te overbelasten, zal er een nieuwe website komen die mensen met symptomen kunnen consulteren. Als blijkt dat u getest moet worden, krijgt u uw code rechtstreeks via die website, zonder tussenkomst van de huisarts.

 

Derde vaccinatieprik

Het Comité vraagt aan de ministers van Volksgezondheid om, van zodra de plaats in het vaccinatieschema van een herhalingsdosis voor de algemene bevolking wetenschappelijk wordt aangetoond, de toediening ervan te organiseren. 

Meer informatie over het herhalingsvaccin voor bepaalde doelgroepen en het nieuwe vaccinatiecentrum, vindt u hier: 

Verlenging vaccinatiecampagne - nieuwe locatie Vaccinatiecentrum ELZ Schelde-Leie - Sint-Martens-Latem

 

Pandemiewet

Het Comité neemt akte van de beslissing van de federale regering tot afkondiging van de epidemische noodsituatie voor een maximale duur van 3 maanden, en onderschrijft deze beslissing. Deelstaten kunnen steeds maatregelen nemen die verder gaan dan de federale sokkel.
 

Meer info

https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/overlegcomite-mondmaskerplicht-covid-safe-ticket-en-telewerk-strijd-tegen-herfstgolf

 

 

herfstgolf

 

 

Gemeentehuis
Dorp 1
9830 Sint-Martens-Latem
België
Gesloten
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
13:30 - 16:00
Enkel dienst Burgerzaken - enkel op afspraak gezien de coronamaatregelen.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
08:30 - 12:00
Gezien de coronamaatregelen werken wij enkel op afspraak.
09:00 - 11:45
Enkel dienst Burgerzaken - enkel op afspraak gezien de coronamaatregelen.