Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne

De collectie van het museum bevat kunstwerken uit de grote klassieke periode van het Leiedorp Sint-Martens-Latem en omvat werken van de vroege verkenners (Xavier De Cock), de eerste Latemse groep (bv. Valerius de Saedeleer, George Minne), de tussenfiguur Albert Servaes en de tweede Latemse groep (bv. Leon De Smet). In de 'schaapstal' vinden geregeld tijdelijke exposities of lezingen plaats die een link hebben met Sint-Martens-Latem. Indien mogelijk wordt het museum ingeschakeld binnen het samenwerkingsverband met andere musea in de Leiestreek.

Het museum is het voormalig woonhuis van Edgar Gevaert (1891-1965), zoon van een industrieel uit Oudenaarde. Naast schilder was hij dichter, schrijver en componist en gehuwd met Marie Minne, dochter van de beeldhouwer. Als pacifist zet hij zich na de Tweede Wereldoorlog in en ijvert hij voor een wereldregering en –parlement. Talloze brieven en tijdschriften in de voormalige woonkamer getuigen hiervan. Ook Gevaerts schildersatelier is nog steeds herkenbaar aan de grote ramen.

De gemeente kocht het gebouw op in 1992 en opende het museum in 1994. In 1996 werd het beschermd erfgoed. Na een grondige renovatie en uitbreiding van de collectie heropende het museum in 2012 de deuren.

Voor kinderen van de lagere school is een educatief programma beschikbaar.
Ze kunnen zowel individueel als in schoolverband op zoektocht doorheen de collectie.
Het museum voorziet in het nodige materiaal en er zijn handleidingen en een oplossingenbundel beschikbaar.

Het museum is tevens toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De parking voor mindervaliden is bereikbaar via de Kapitteldreef 45.

Het museum is aangesloten bij het Netwerk Open Monumenten van Herita.
Leden krijgen op vertoon van hun kaart 5 euro korting op de catalogus 'Sint-Martens-Latem. Als kunst weer thuiskomt.' en keuze uit 3 gratis postkaarten.

Website

Netwerk Open Monumenten Herita

Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne
Postadres: Kapitteldreef 45
Parking: Edgard Gevaertdreef
9830 Sint-Martens-Latem
België
14:00 - 17:00
Reserveren kan, maar is niet verplicht.
14:00 - 17:00
Reserveren kan, maar is niet verplicht.
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Warning 1 december - 31 januari gesloten
Warning Afwijkende openingsuren op:
1 oktober - 31 maart